Shock eller avsaknad av känslor?

Tittar just nu på The Oprah Show. Ja, det ger hemmafrupoäng =) Dagens avsnitt handlar om två mordfall där det diskuteras hurvida polisen tvingat fram erkännanden eller inte. I ett av fallen anklagas en son för att ha mödat sina föräldrar. En av poliserna som hade hand om fallet tyckte att det var mycket märkligt, tom. tecken på att sonen var skyldig, att sonen inte visade några känslor eller var upprörd. Han hade hittat sina föräldrar men var kall, grät eller visade inga andra känslor. Självklart kan det tyckas som en normal och självklar reaktion att bli extremt ledsen då man finner sina föräldrar brutalt mördade. Sonen påstod dock att han var i shock. Är inte ganska okej att hamna i shock efter en sådan hemsk upplevelse? Varför skulle detta vara ett tecken på att han var skyldig? Borde inte polisen ha sett alla möjliga reaktioner på hemska händelser? Eller var det bara en jakt på ett erkännande? Lathet?

Detta har faktiskt hänt min kusin på Sri Lanka. Han blev anklagad för att ha mördat en kille (diverse skulder var inblandade). Min kusin var oskyldig. På ett av polisförhören blev han tyvärr dåligt behandlad. Genom hot och misshandel tvingades han fram till ett erkännande. Trots att han var oskyldig. Pga. detta satt han i häkte i ett drygt år. Vid jul blev han dock frigiven, efter att de ögonvittnen som hade sett min kusin hos offret tidigare på dagen inte dök upp på förhandlingarna. Tio gånger på rad.


Att något sådant händer i ett land i tredje världen förvånar mig inte, trots att det är fel. Men varför händer detta i länder som är långt mer utvecklade? Och det är tyvärr inte den enda orättvisan som sker i våra länder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0